Geçmişten günümüze elektrik, insan yaşamının merkezinde yer almıştır. Ülkelerin gittikçe gelişmesi ve büyümesiyse enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Elektriksel akımları ileten ve iki enerji cihazının bağlantısını sağlayan elektrik kabloları; evlerin, iş yerlerinin, işletmelerin, devasa yapıların, sanayi ve teknoloji şirketlerinin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Bu bağlantılar sayesinde elektriğe bağlı her cihaz, tüm hızıyla işlevini yerine getirmektedir.
Elektrik kablosu çeşitleri oldukça fazladır. Kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren kabloların; hangi amaçla ve nerede kullanılacağı, seçim aşamasında büyük önem taşır. Elektrik kablo çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Her biri farklı özelliklere sahip olduğu gibi kullanım alanları da oldukça farklıdır. Genel olarak işletmelerin altyapılarını sorunsuz bir şekilde çalıştırmak için tercih edilirler. Elektrik kablo çeşitleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız, seçim aşamasında doğru kararlar vermenizi kolaylaştıracaktır.
Yanmaz kablolar, çoğunlukla yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda kullanılır. Binaların yapım aşamasında döşenen elektrik tesisatında, yangın risklerini en aza indirmek ve önlemek amacıyla tercih edilirler.
Ttr kablolar; içerisinde birden fazla bakır tel bulunan ve dış kaplamasında PVC izolasyonu kullanılan güvenilir malzemelerdir. PVC izolasyonu sayesinde dışı yalıtkanlık özelliğine sahiptir. Genellikle evlerde kullanılan eşyalarda veya cihazlarda bağlantı kurmak amacıyla tercih edilirler.
Nya kablolar; alçak gerilimli, PVC kaplamalı, tek damarlı ve tek telli özelliğe sahip kablo çeşididir. Çoğunlukla duvar altı elektrik tesisatlarında kullanımı yaygındır.
Yüklü elektrik akımlarına dayanıklı, birden fazla bakır telden oluşan nyy kablolar, güçlü iletim özelliği sayesinde elektrik şartelleri, büyük işletmeler gibi birçok alanda tercih edilir. En önemli özelliği ise döşeme aşamasında esneklik sunması ve kolaylık sağlamasıdır.
Nym kablolar, diğer bir deyişle çok damarlı antigron kablolardır. Binaların içerisinde kullanmak amacıyla üretilmişlerdir. Genellikle diğer kablo türlerinin aksamalar yaratacağı rutubetli, nemli ve ıslak alanlarda tercih edilir. PVC izolasyonla kaplıdır. Sıva altına ya da üstüne döşeme yapılır.
Nyaf kablolar, birden fazla kullanım alanına sahiptir. Hareketli aletlerin bağlantısında ve elektrik panolarında görülür. Birçok elektronik cihazın kurulumunda yer alır. Kaplamasında Halojen free olan Nyaf kablolar, yangın geciktirici özelliğe sahiptir. Bunun dışında yanma sırasında zehirli gaz yaymaz. Devlet kurumlarında ve özel iş yerlerinde sıklıkla tercih edilir.
Ses sistemleri kabloları, optik ses kablosu olarak da bilinir. Ses sinyallerinin kaliteli bir şekilde başka bir elektrikli cihaza iletimini sağlayan kablo türüdür. Mikrofon, hoparlör, enstrümanlar, ses kayıt cihazları ve televizyon, sinema vb. alanlarda sıklıkla kullanılır.
TV anten kabloları, evlerde ve iş yerlerinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu kablo çeşidi genel olarak antenden gelen sinyallerin, uydu cihazına iletilmesi için kullanılır. Kaliteli elektrik iletiminin gerçekleşmesi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Uzatma kabloları ve grup prizler, bağlantılarda kısa gelen elektrik akımını uzatmaya imkân tanıyan malzemelerdir. Duvarlara yerleştirilen prizlerin istenen ölçüden uzak kalması durumunda, uzatma kablosu olarak kullanılır. Grup prizler ise elektrik bağlantısı için yer sorunu yaşanması durumunda fazladan bölme sağlayarak oldukça kullanışlı bir yelpaze sunar.
Elektrik kablo fiyatları içerdikleri bakır, çelik vb. maddelere göre değişkenlik göstermektedir. Bu kablolar özelliklerine göre zırhlı, PVC izolasyonlu, halojen free donanımlı ve çelik olarak kategorilendirilir. Santrallerde ve büyük yapılarda güvenlik önlemleri almak adına kullanılan ve çeşitli özellikler gösteren kablolar, standart binalar ve ev içinde kullanılan kablo fiyatlarına göre farklılık gösterir.
Elektrik kablo alırken öncelikle kablolar hakkında ve nerede kullanıma uygun oldukları konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Üretim sırasında gerçekleşen herhangi bir hatasının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Onaydan geçmiş olması ve üretici firmanın bilgilerini içermesi büyük önem taşır.
Kabloların kalınlık, tip ve metre değerlerinin üretim standartlarına uygunluğunun denetlenmesi gerekir. Kablo türünün özelliklerinin, üzerinde yazan bilgilerle eşleşmiş olması, dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır. En önemli kriterler arasında, alınan kablonun elektrik yüküne dayanıklı olması, yangın geciktirici veya önleyici özelliği bulunması da yer almaktadır.
Elektrik tesisatlarında kablo renkleri; iletkenlik, nötr, faz ve topraklama anlamlarına gelir. Başlıca elektrik kablo renkleri şu şekilde sıralanabilir:
Elektrik kablo renkleri, kullanıcılara belirli bilgileri vermek amacıyla tasarlanmıştır. Genel olarak kullanım alanlarını ifade ederler. Vira Elektrik kategorilerimizde bahsi geçen tüm ürün çeşitlerini bulabilirsiniz.
Gerçekleştirilen işlemlerde kabloların rengi baz alınarak düzgün bağlantı sağlanır veya aksaklıklar giderilir.
Her üründe olduğu gibi sık kullanılan ve en çok tercih edilen markalar, genel olarak malzeme kalitesinin sağlamlığından dolayı sorunsuz bir kullanım sunar. Bu nedenle kaliteli bir elektrik kablo seçimi önemlidir.
Dolaylı yoldan bir etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Kaliteli ve yeterli güce sahip elektrik kabloları, elektrik maliyetinde tasarruf sağlar.